måndag 20 november 2017

Mandelmusslor i fina, gamla formar

Nu när det närmar sig jul så sätter stora baklusten igång.
Det finns ingen annan tid på året som jag får sån lust att baka och göra andra gotter, än när det börjar nalkas jul.








Egentligen är jag inte så mycket för att äta vare sig bullar, kakor, tårtor eller godis, men det är klart att det slinker ner något sånt ändå någon gång, om man t ex är bortbjuden eller bjuder hem någon på middag.








Men något som jag verkligen gillar är mandelmusslor. Dessa små delikatesser som man fyller med lättvispad grädde och någon god sylt. Jag föredrar iallafall jordgubbssylt.
Och självklart gör jag mina mandelmusslor i ärvda, gamla formar - med ett recept precis som på mormors tid!








Här är mitt recept om du känner för att göra mandelmusslor du också, receptet räcker till 20-40 st beroende på hur stora formar du har:

Sätt ugnen på 200º

Du behöver:
1,5 dl sötmandel
2-3 bittermandlar
4 dl vetemjöl
1,5 dl socker
150 g smör
1 äggula

Skålla mandeln och mal den. 
Hacka samman mjöl, socker och smör direkt på bakbordet.
Tillsätt mandel och äggulan och arbeta ihop degen.
Lägg den kallt att stelna.

Rulla degen till en längd och skär den i jämna bitar.
Lägg degbitarna i de smorda krusiga formarna.
Tryck ut degen, ha gärna lite mjöl på tummen. Det ska vara tjockare mot kanterna och tunnare i botten.
Ställ formarna på en plåt och grädda mitt i ugnen i ca 10 min.

Låt kakorna svalna innan du stjälper upp dem på ett galler eller en bricka/fat.

Ät och njut! 


1 kommentar:

Wikers Liv sa...

Jättesöta gamla formar! Jag är heller inget för bakverk och bakar "typ aldrig". Men har en tanke om att göra det när jag är i "vårt andra hem" i sommar. Får se om det blir mer än en tanke... ;)
Ang Steam Hotel, så är jag rätt säker på att "vår" VD tog missnöjet med hotellet. (det var några fler saker som jag inte räknade upp)
Kram och ha en fortsatt fin vecka!
/Maria