tisdag 28 november 2017

Kristyränglar

Häromdagen så la jag ut en gammal bild på min privata Instagram, på kristyränglar som jag har gjort (den bilden ni ser här) och det var flera som undrade hur man gör dem, så jag fick lägga ut recept och beskrivning på hur man gör.
Därför tänkte jag dela med mig här också, ifall någon är sugen på att göra. Det är verkligen lätt som en plätt!

✰✰✰✰✰

KRISTYRÄNGLAR

Du behöver: Bokmärken ca 4-5 cm i diameter (inte större för då blir de för tunga att hänga upp), tjock tråd, bakplåtspapper/smörgåspapper, plåt eller bricka, sax, spritspåse med tandad tyll, matsked.

1 äggvita
4 dl florsocker (ca, man får prova sig fram)
1 krm ättika

Klipp till en rundare form på bokmärkena om de är alltför kantiga. 
Lägg bakplåtspappret på en plåt eller bricka.
Klipp tråden i ca 10-12 cm längder, och gör öglor av trådbitarna som de sen lägger ut på bakplåtspappret med lagom utrymme mellan varje ögla.

Vispa äggvitan med florsockret. Man får prova sig fram då det kan skilja på mängden äggvita i olika ägg. Kristyren ska vara rätt så fast så smeten inte rinner ut.
Blanda i ättikan för att få lite glans på kristyren. Vill man så kan man färga kristyren med karamellfärg också, men jag föredrar vit kristyr.
Skeda över smeten i spritspåsen.
Börja med att fästa den första öglan med en liten dutt kristyr så att den inte glider undan.
Börja sen att spritsa en rundel lite nedanför "dutten", börja inifrån och jobba dig utåt så pass mycket att bokmärket får plats på kristyren med en litebeskrivning på hur man gör sånan kant kristyr utanför.
Lägg på ett bokmärke och tryck till lite försiktigt. Jag har spritsat en liten kant runt ovansidan på bokmärket för att vara säker på att det verkligen sitter fast.
Spritsa de andra rundlarna på samma sätt.
Låt allt torka minst ett dygn innan du ens lossar rundlarna från pappret.
Kolla baksidan på rundlarna så att tråden verkligen har fastnat, annars kan man göra lite mer kristyr och "limma" fast tråden ordentligt, men ta inte för mycket kristyr!
Låt det torka ytterligare ett dygn om du har fäst tråden med mer kristyr.

De här kristyränglarna gjorde jag för ca 10 år sen och de håller fortfarande och är lika fina varje jul. Jag förvarar dem i små pralinaskar med silkespapper runt varje rundel. Tyvärr så kommer jag inte ihåg hur många kristyren räckte till att göra, till mina 8 st, om jag gjorde dubbel sats eller... Det beror ju lite på hur stora bokmärken man har också. Ni får prova er fram :)


På den andra bilden ser ni bl a några av mini-smällkaramellerna med änglar på som jag också har gjort. Dessa förvarar jag också i små pralinaskar så de inte plattas till eller förstörs bland det övriga julpyntet. 
Jag tror nog inte det behövs någon närmre förklaring på hur man gör smällkarameller;) 

✰✰✰✰✰✰

Kristyränglarna och smällkaramellerna är självklara i min julgran, år efter år.

Brukar ni göra eget julpynt, och vad gör ni för något i så fall?Inga kommentarer: