onsdag 8 november 2017

Glöggmingel

Finns det något mysigare än att bjuda in släkt och/eller vänner till glöggmingel?
Att duka fram god plockmat och umgås och ha trevligt.
Och något som är a och o det är att allting ska vara lätt och snabbt att fixa så man inte är helt slut sen när gästerna väl kommer.
Här bjuder jag på lite tips på några av mina glöggmingel-favoriter, och jag hoppas att det är något som faller er i smaken :)







När jag bjuder in till glöggmingel så bjuds det på 4 olika sorters glögg; två "spetsade" och två alkoholfria. Av de starkare sorterna så är den ena en starkvinsglögg (Morberg eller Blossa) och den andra är Blossa Trestjärnig Silver som är min personliga favorit, och som passar att dricka både uppvärmd och rumstempererad. När det gäller de alkoholfria så är det även där Morberg eller Blossa som gäller, och sen någon "ovanlig" sort, som t ex lingonglögg, ett år testade vi hallon/lakritsglögg som faktiskt var jättegod. Oftast hittar man spännande och annorlunda glöggsorter på julmarknader, men har man tur så kan den lokala mataffären ha ett roligt glöggsortiment också.





Till glöggen så vill jag ha både söta och salta tilltugg. Något som alltid finns med är självklart pepparkakor och lussebullar, som ju också är ungarnas favoriter.
Till de vuxna kan man ju twista till pepparkakorna och lussebullarna och göra sticks och grissini av en del av degarna.




Något som har blivit en storfavorit, och som är så lätt att göra är dessa pepparkaksflakes med lingonröra:


Pepparkaksflakes med lingonröra


Om du ska till att baka vanliga pepparkakor, så ta en bit av degen och knåda ihop till en korv (ungefär som pepparkasdegar man köper färdig i affären) och frys degkorven en stund. Hyvla sen 2-3 cm breda flakes, lägg dem på plåt och grädda i ugnen. Man får hålla lite koll då tiden kan variera beroende på ugn och hur många sticks det blir. Låt flaksen svalna.
Under tiden snor du ihop en röra av 0,5 dl rårörda lingon och 200 g naturell Philadelphiaost.
Servera pepparkaksflaksen med en skål med lingonröran bredvid, eller gör i ordning ett fat eller en liten bricka med färdiga bitar.


Vill man ha något mer "matigt" så är ju dessa baconlindade halloumibitarna to die for, och även dem är superenkla att göra. Bara skära halloumi i stavar, linda dem med bacon och grilla eller stek dem. 


Baconlindad halloumi


Man kan också göra eget fröknäcke och ha olika sorters ostar till.





Nötter och mandlar funkar alltid som tilltugg till glöggen


Jag är egentligen inte mycket för efterrätter och sånt som är alltför sött, men något jag verkligen är svag för är inlagda frukter. Som dessa ljuvliga mandariner med saffran och kanel som jag kan slurpa i mig som de är, men de flesta vill ha lite vaniljglass till :)


Mandariner med saffran och kanel


Till en sats (ca 1,5 liter) behöver du:
5 dl vitt vin
5 dl strösocker
0,5 g saffran
1 vaniljstång (skrapa ur fröna)
1 stjärnanis
1 kanelstång
1 kg mandariner

Koka upp vin, socker, saffran, vaniljfrön, stjärnanis och kanel. Låt svalna något.
Under tiden som lagen svalnar så skalar du mandarinerna och se till att få bort det vita också.
Lägg mandarinerna, hela eller klyftade avgör du själv, i en väl rengjord burk.
Häll över saffranslagen.
Sätt på lock och förvara i kylen, och det håller 1-2 veckor.


Och sist, men inte minst, så är ju saffransbiscotti en självklarhet till glöggminglet!




Ät och njut ★ ★ ★



(Photocred: Pinterest)

Inga kommentarer: