tisdag 14 november 2017

Fem färger som gör ditt hem gladare

Igår läste jag en, i mina ögon, intressant artikel om vilka färger man ska inreda sitt hem med för att få en starkare känsla av glädje och lycka. Jag har ju nämnt innan att jag håller en jordnära ton i mitt hem; såsom vitt, svart, grått och beige/brunt. Några av färgerna i artikeln skulle jag inte ens kunna drömma om att inreda med hemma, även om jag tycker själva färgen i sig är fin.


Det är ju tur att varje färg finns i en hel uppsjö av nyanser (t o m svart finns ju i många olika nyanser); allt från dova, bleka toner till kraftiga, starka färger. Och där är jag mer åt de bleka tonerna.
Här visar jag färgerna som artikeln handlade om, och hur man kan använda dessa färger i sin inredning. Man behöver ju inte måla eller tapetsera en vägg i just den färgen, det räcker gott med att ha någon detalj i inredningen som bryter av.


Gult
Den mest uppiggande färgen, den symboliserar glädje och solsken och bidrar till en känsla av välmående. Vare sig det är en ljusare ton eller en stark, djärv ton så bidrar gult till att stimulera kreativitet. Rekommenderas att användas i sovrum eller badrum.Grönt
Har en lugnande och avslappnande inverkan. Det symboliserar naturen, och en mjukare ton av grönt bidrar till koncentration och avslappning. En djärvare ton är tecknet för "kör" och har en sporrande effekt. En perfekt nyans av grönt kommer få rummet att flyta ihop med naturen utanför fönstret.
Blått
En lugn och rofylld färg som är välgörande för kropp och själ. Blått symboliserar lojalitet och förtroende. Undersökningar har visat att personer blir mer produktiva i ett blått rum då färgen gör att man håller sig lugn och fokuserad. Blåa toner passar bäst i badrum, arbetsrum och sovrum och är också idealiska färger för små rum.
Rosa
Rosa är valet för kärleksfulla, snälla och generösa individer. Blekrosa reflekterar värme och känslighet, och rosa är också färgen för romantik och sensualitet. En klar rosa ton är rolig, energifylld och inspirerande. Dock kan rosa få ett rum att kännas litet så det passar bäst i rum med stora fönster, eller utrymmen som får mycket ljus. En idealisk färg för vardagsrum, matrum och sovrum.
Rött
Rött är en djärv och självsäker färgton. Studier visar att rött höjer hjärtfrekvensen och framkallar känslor, så det är en perfekt färg för de som vill få något gjort. Färgen symboliserar optimism, självförtroende och livskraft, och skapar en känsla av värme; framför allt under vintermånaderna. Rött får ett rum att kännas inbjudande och välkomnande.
Vilka färger föredrar ni när det gäller inredning?
Byter ni färger efter årstider, eller håller ni er till samma färgskala men kanske adderar en annan färg lite då och då?✰ ✰ ✰


Artikeln i sin helhet kan ni läsa här (OBS! På engelska)

Bilderna är hittade på Pinterest

Inga kommentarer: