onsdag 8 november 2017

Danska smørrebrød

Alltså, finns det något godare än riktiga danska smørrebrød?! Då menar jag så klart de man får på plats i Danmark, men man kan själv sno ihop dessa delikatesser hemma.

För några år sen så jobbade jag på en dansk restaurang, fast här i Sverige, och fick lära mig mycket om dansk mat och hur man lagar den. Bl a fick jag lära mig konsten att göra smørrebrød, för man ska (helst) inte göra hur som helst.
Det finns vissa regler som gäller när man ska göra smörmadarna (som vi säger här i Skåne 😀).
För det första så ska det vara danskt rågbröd (självklart), och brödet brer man med smör och så lägger man på ett salladsblad.
Sen kommer det roliga med att komponera ihop smørrebrødet, och man ska tänka höjd när man gör ett smørrebrød.

De två sorterna jag visar här på bilderna är med stekt rödspätta som bas, och den andra är med rostbiff. Den med rödspätta kallas för Stjerneskud i Danmark, men då ska det vara kaviar på också (vilket jag glömde köpa när jag gjorde dessa). Men här är receptet på mina smørrebrød :

Rödspättan, 2 pers

2 skivor grovt, danskt rågbröd
Smör
Salladsblad (valfri sort, jag tog Romansallad)
2 stekta panerade rödspättefiléer
Remouladsås (den danska varianten som är gul och lite curryaktig i smaken)
Räkor (typ en stor näve per bröd)
Citronskiva
Rostbiffen, 2 pers

2 skivor grovt, danskt rågbröd
Smör
Salladsblad (valfri sort)
8 skivor rostbiff (4 per bröd)
Gurkmajonäs (blanda majonäs och bostongurka efter eget tycke)
Rostad lök
Saltgurka
Helst ska man ju göra alla ingredienser själv men just denna dag så fick det bli köpegrejor då det var ett impulsköp från min sida, he he. Jag råkade nämligen se att den lokala affären hade just danska panerade rödspättefiléer i frysen när jag egentligen var på jakt efter annat. Så det fick bli smørrebrød till middag just denna dag :)

Det finns oändliga varianter på hur man gör sina smørrebrød, men det viktiga är, som sagt, att vräka på med fyllningen. Brödet ska helst inte synas :)
Två smørrebrød per person mättar rätt så bra också, och det passar att äta både till lunch och middag, allt beroende på vad man har på för fyllning.

Ät och njut ★

1 kommentar:

Bittan sa...

Mums vad gott det såg ut .Tack för tipset , det ska absolut testas på Skogssäter :-)
Har oxå precis fått hem två appleböcker till störste LillPrinsen i födelsedagspresent . Har gjort två årsböcker till dem ( 0-2, 2-4 ) och hade tänkt att det skulle räcka med två till dem var men sexåringen har klart och tydligt talat om att det kan man inte sluta med så det fick bli en till plus att jag beställer en likadan till oss med . Problemet är att de bara blir tjockare och tjockare för varje bok :-) Har en från Italien i somras på G med , när man väl testat dem vill man inte ha andra .
Ha en go kväll . Kram Bittan